مسعود مهدویپور متولد ۹ خرداد ۱۳۳۱ (30 ماه May سال 1952) – تهران
مسعود مهدویپور در سنین نوجوانی به یوگا علاقمند شد و اولین بار در سال ۱۳۵۴ (1975) به کشور هند سفر کرد و پس از آموختن فنون آن نزد اساتید مختلف، از اسفند ۱۳۵۴ (1976) شروع به تدریس یوگا در ایران کرد و پس از آن هم سفرهای متعددی به کشورهای هند و نپال داشت.
او در سال ۱۳۵۸ (1979) اولین و بزرگترین مرکز یوگا در ایران به نام «کانون یوگا» را تاسیس کرد و این مرکز تا سال ۱۳۹۸ (2020) مشغول به فعالیت بود. او از سال ۱۳۵۴ (1976) تا ۱۳۸۱ (2002) تمرینهای بدنی و تنفسی یوگا (آسانا و پرانایاما) را تدریس میکرد و مدیریت کل مجموعه را هم به عهده داشت. این مرکز هر ترم بیش از ۳۷۰۰ هنرجو داشت و حدود ۸۰۰ نفر ورودی جدید میپذیرفت.
او در زمان جنگ ایران و عراق در فاصله سالهای ۱۳۶۱ (1982) تا ۱۳۶۴ (1985) بهطور داوطلبانه با معلولین جنگی فلج اندام تحتانی، زیر نظر سازمان بهزیستی، یوگا کار میکرد و توانست زندگی و روحیهی بسیاری از آنها را بهبود بخشد. این کار باعث معرفی ابعاد تاثیرگذار و بهداشتی و درمانی یوگا به دولت ایران شد، چون تا آن زمان فقط ابعاد فلسفی و عرفانی این علم در ایران شناخته شده بود. تلاشهای پیگیرانهی او سبب شد تا در سال ۱۳۷۴ (1995) برای اولین بار یوگا در ایران توسط سازمان تربیت بدنی به رسمیت شناخته شود و انجمن یوگا در سازمان تربیت بدنی شکل گیرد.
او سالها در شهرهای مختلف ایران، دورههای سه روزه با نام «اینجا و اکنون» Here and Now را در قالب تورهای طبیعت گردی برگزار کرد. همچنین سه دوره در فاصله سالهای ۱۳۸۷ (2008) تا ۱۳۹۰ (2011) در امریکا در مراکز Stanford University ،Land of medicine Buddha in Santa Cruz و Carmichael Library in Sacramento و سه دوره در دبی برگزار کرد.
او در فاصلهی سالهای ۱۳۷۸ (1999) تا ۱۳۹۲ (2013) دورههای مختلف در مورد مباحث یوگا به صورت تئوری و عملی برگزار میکرد، این دورهها شامل:
-اینجا و اکنون (Here and Now)
– تحولی در خشونت (Ahimsa)
– تحولی در وابستگی (Aparigraha)
– سرعت بخشیدن به اهداف و کنترل عادات (Tapas)
– یوگای هشت مرحله پاتانجلی (Patanjali Ashtanga Yoga)
– دوستی با طبیعت و حفظ منابع طبیعی (Asteya)
– تغذیهی سالم
– تمرینهای تنفسی (Pranayama)
– مراقبه (Meditation)
– ارتباط با انرژی حیاتی (Chi)
– ارتباط با طبیعتِ درون (Shakti Pranayama)
مسعود مهدویپور طی این سالها صدها مربی و هزاران هنرجوی علاقمند به یوگا را پرورش داد. یکی از خصوصیات منحصر به فرد او این است که مباحث کهن، کلاسیک و فلسفی و عرفانی این علم را کاملا به زبان دنیای امروز و مناسب با زندگی انسان این دوران بیان میکند، به همین دلیل بسیار کاربردی و تاثیرگذار است.
چهار اثر او که تاکنون چاپ شده است:
کتاب «تمرینهای عملی یوگا» Practical Lessons in Yoga
اولین بار در سال ۱۳۵۸ (1979) منتشر شد و تا الان 15 بار تجدید چاپ شده است، یعنی بیش از شصت هزار جلد از آن در ایران به فروش رفته است. این کتاب، کتاب مرجع برای مربیان و شاگردان یوگاست.
کتاب «هر روز برای همان روز» Each Day is its Own Day
اولین بار در سال ۱۳۹۲ (2014) منتشر شد و تاکنون ده بار تجدید چاپ شده یعنی بیش از چهل هزار جلد از آن به فروش رفته است. این کتاب عصارهی تجربیات و دیدگاههای او نسبت به زندگی و یوگاست و محتوای متون، خود به تنهایی معرفی خوبی از شخصیت ایشان است. کتاب هر روز برای همان روز در وبسایت آمازون نیز موجود است. این کتاب به زبان انگلیسی ترجمه شده و در دست چاپ است.
کتاب «فضای خالی» Void
اولین بار در سال ۱۳۹۶ (2017) منتشر شد و تاکنون دو بار تجدید چاپ شده است.
مجموعه «از بیگانگی تا یگانگی»
اساس آموزشها و تکنیکهای او عبارت است از: ارتباط با درون بهصورت دو روش مراقبه در حرکت و مراقبه در سکوت و سکون، گفتگو و ارتباط موثر، ارتباط با طبیعت و حفظ منابع طبیعی، تحولی در عادات، تمرینهای تنفسی و فیزیکی متناسب با شرایط فیزیکی و ذهنی هر فرد، ارتباط با طبیعت و به حداقل رساندن مصرفِ منابع طبیعی در همهی ابعاد (سوخت، آب، خوراک، پوشاک و غیره) و به حداکثر رساندن بهرهوری از منابع درونی و ذهنی فرد، تغذیهی سالم بر مبنای طبع هر فرد و پاکسازی برای بالا بردن سطح سلامت جسم و ذهن فرد.
این تکنیکها که ریشه و پایهی همهی آنها تجربهی «زمان حال» و ارتباط با طبیعت است، مبنای آموزشهای اوست. در مجموع وقتی فردی در یک دوره شرکت میکند بر اساس شرایط فیزیکی و ذهنیاش، تعییر روش زندگی و جایگزین شدن عادات سالم و ساده مطابق با طبیعت خودش را تجربه میکند و در نهایت با تعادل و سلامت بیشتر به زندگی بازمیگردد.
هزاران نفر از افرادی که با مشکلات آشفتگی ذهنی، اضطراب، تشتتهای روانی زیاد، اعتیاد و بیماریهای فیزیکی حاصل از این مشکلات ذهنی به این مرکز مراجعه میکردند، با دستاوردهای فراوان و بهبودی بسیار محسوس وارد زندگی جدید خود میشدند. مسعود مهدویپور بیش از چهل و پنج سال در این کار سابقه دارد. شاگردان او از همه اقشار جامعه و با همه جور سطح تحصیلات و فرهنگ بودهاند. دلیل تاثیر گذار بودن آموزشهایش این است که کاملا مبتنی بر تجربههای شخصی او در زندگی است. از جمله مهارتهایش دادن پاسخهای خیلی ساده، کوتاه، موثر، کامل و کاربردی به پرسشهای پیچیده و فلسفی است. در بیان یک مطلب کاملا تخصصی و عمیق به زبانی بسیار ساده و قابل فهم برای همه مهارت دارد.
او همواره تاکید میکند که استاد نیست بلکه مربی (Coach) است. به این مفهوم که در دل تمرین و در گرماگرم تکنیکها با افراد همسو و شنونده میشود و بعد هدایتگر دورهی آموزشی میشود. مثل یک مربی فوتبال توپ را وسط بازیکنان پرتاب میکند و خودش هم در در قلب تمرین و بازی حضور دارد و حتی گاهی توپ به او اصابت میکند …