کانون یوگا (باشگاه پرورش تن و روان)
کانون یوگا با سرپرستی آقای مسعود مهدویپور از سال ۱۳۵۴ فعالیت خود را آغاز کرد. از سال ۱۳۷۴ که یوگا، توسط فعالیتهای مسعود مهدویپور در کشور به رسمیت شناخته شد، کانون یوگا با مجوز رسمی سازمان تربیت بدنی تا اسفند سال ۱۳۹۸ فعالیت داشت.
فعالیتهای کانون یوگا در سال ۱۳۵۴-۵۵ در یک منزل مسکونی در خیابان کارگر، بهطور غیر رسمی شروع شد. همزمان با آن در دانشگاه شهید بهشتی کنونی (ملی سابق) و باشگاه حجاب کنونی فعالیت خود را ادامه داد. تا زمانی که یوگا توسط آقای مسعود مهدویپور در کشور به رسمیت شناخته نشده بود، بهطور غیر رسمی فعالیت میکرد. از سال ۱۳۷۴ که یوگا به رسمیت شناخته شد، کانون یوگا با مجوز رسمی سازمان تربیت بدنی به فعالیت خود ادامه داد.
در تمام سالهای پیش از ۱۳۷۴ (قبل و بعد از انقلاب)، کانون یوگا برای معرفی و شناساندن یوگا به مسئولان کشور در سازمانهای بهزیستی و تربیت بدنی و در ارتباط با وزارت بهداشت و درمان فعالیت میکرد و بازرسان سازمان بهزیستی و سازمان تربیت بدنی در تمام طول این سالها برای آشنا شدن با مقولهی یوگا با کانون یوگا ارتباط داشتند.
در سال ۱۳۶۲ تا ۶۴ نیز کانون یوگا با معلولین فلج اندامهای تحتانی در مرکز جنگی کهریزک و بیمارستان شفا یحیاییان برای بهبود حال معلولین فعالیت میکرد.
«یوگای تعادل و توازن»
روش کانون یوگا، یوگای تعادل و توازن (Harmonic Yoga) است. در این روش به همان نسبت که به تقویت و سلامت «بدن» اهمیت داده میشود به پرورش و مدیریت «ذهن» و کفایتهای آن مانند افزایش توجه و تمرکز فکر نیز توجه میشود. در واقع پنجاه درصد جسم و پنجاه درصد ذهن به کار گرفته میشود. پایهگذار این روش مسعود مهدویپور است.
در این شیوه که بر پایهی روش کهن یوگای پاتانجلی استوار شده است هنرجو یاد میگیرد در هر جلسهی تمرین، تکنیکهای کششی، پیچشی، انقباضی، قدرتی، تعادلی و معکوس را همراه با شیوههایی که تواناییهای ذهنی مثل رهاسازی و تمرکز را افزایش میدهد، همزمان تمرین و تجربه کند.
به تجربه اثبات شده که هنرجو وقتی جسم و ذهن را با تلاشِ یکسان به کار میگیرد نشاط و چابکی فیزیکی را همزمان با یک ذهن پرانگیزه و مثبت و متمرکز تجربه میکند و نتیجهی آن را مانند ابزاری موثر در آهنگِ اعمال، رفتار و تفکرات و تصمیمگیریهای خود به وضوح مشاهده خواهد کرد.
بهطور کلی میتوان گفت تمرینهای یوگا زمانی سبب رشد و تعادل میشود که در هر بار تمرین به دو بازوی توانمند خود یعنی بدن و ذهن به میزان برابر رسیدگی و توجه کنیم. در غیر اینصورت «ذهنگرا» یا «تن محور» خواهیم شد که بازتاب هر یک از آنها دوباره افراط در دیگری خواهد بود.
مربیان این مرکز همواره سعی میکنند در هر جلسه بهطور برابر تکنیکهای فیزیکی (کششی و انقباضی) را همگام با تمرینها و تجربههای آرام سازی، تمرکز فکر و حضور ذهن به علاقمندان و شاگردان خود آموزش دهند.
روش فوق حاصل تجربهی حدود 45 سالهی این مرکز است و همواره سعی کانون یوگا بر این است که شیوههای کاربردی ایجاد کنندهی تعادل تن و روان را از طریق سادهترین و کاربردیترین شکل ممکن در اختیار علاقمندان یوگا قرار دهد.