میوههای تکهسته مانند هلو، زردآلو، انواع شلیل و آلو، گیلاس، آلبالو، انبه و … دارای ویژگیهای زیر هستند:
🔸همهی آنها درختی هستند و روی سطح زمین رشد نمیکنند. محل بهوجود آمدن همچنین مراحل رسیدگی و بلوغ آنها روی شاخههای بلند و در مجاورت هوا و نور خورشید است.
🔸بهدلیل جذب اشعههای پرورندهی آفتاب دارای انرژی حیاتی فراوانی هستند و زمانیکه کاملا برسند میزان قند، املاح و ویتامین آنها در حدی میشود که میتوانند گاهی جای یک وعده غذا را بگیرند.
🔸سرشار از املاح، ویتامین، آب، فیبر، قند و برخی از آنها مثلا آواکادو دارای چربیهای مفید هستند.
🔸خشک شده و برگهی آنها بر اثر فعل و انفعالات درونی، دارای میزان بیشتری قند و سایر مواد مغذی نسبت به خود میوهی تازه است. بنابراین اگر در پاییز و زمستان برگههای خیس کرده بخشی از مواد خوراکی شما شود، به آسانی وجود خود را سرشار از ویتامینها و قندهای جانبخش و بیضرر میکنید.
🔸ملین هستند و مصرف به موقع آنها سبب تنظیم کارکرد معده و روده میشود و عمل دفع را آسان و کامل میکند. توصیه میشود جهت این منظور با پوست و نیم ساعت قبل از غذا مصرف شود.
از میان تمام میوههای تکهسته، زردآلو به سبب غنی بودن مواد غذایی جایگاه خاص خود را دارد. زردآلوی رسیده دارای قند، ویتامینهای B3 – B2 – C – A، آهن، کلسیم و گوگرد است. به دلیل املاح و وجود ویتامینهای B، خونساز و مقوی است و بتاکاروتن (β-Caroten) موجود در آن که در کبد تبدیل به ویتامین A میشود برای تقویت بینایی، سلامت و شادابی پوست مفید است.
کسانیکه کبد حساس دارند بهتر است زردآلوی سفید بخورند و در مصرف زردآلوی زرد و نارنجی که دارای بتاکاروتن است و کبد را خسته میکند، زیادهروی نکنند.
هستهی زردآلو خوراکی و پر از پروتئین، چربی و املاح مفید است. توصیه میشود این مادهی غذایی غنی، شکسته شده و همراه خود میوه مصرف شود.
بهترین زمان برای مصرف میوههای تکهسته، از سه ساعت پس از صرف غذا تا نیم ساعت قبل از وعدهی غذای بعدی است. بهتر است این دسته از میوهها با شکم خالی میل شود.
گیلاس و آلبالو؛ بیشترین ویژگی گیلاس و بهخصوص آلبالو این است که دارای آنتیاکسیدان هستند و از پیر شدن سلولها جلوگیری میکنند.
گیلاس، غنی از ویتامین و املاح است.
هر دو آنها ضد گواتر، سنگ مجاری ادرار، دیابت و ورم مفاصل هستند.
آلبالو مقوی نیست ولی صافکنندهی خون، ضد عفونیکنندهی روده، ضد فشار خون، ورم معده، قند، نقرس و رماتیسم است.
از میوههای دیگر این گروه میتوان خرما، انبه، عناب و آواکادو را نام برد.
خرما و انبه دارای قند فراوان هستند و رسیدهی آنها طبیعتی بسیار گرم دارد و مقوی و خونساز است.
آواکادو دارای چربیهای مفید و مواد غذایی فراوان است.
عناب طبیعتی خنک دارد و صافکنندهی خون است.
در مناطق حاره و استوایی انواع دیگر میوههای تکهسته وجود دارد.
این میوهها را که هدایایی از زمین، هوا و آفتاب هستند اگر به اندازه و به موقع مصرف کنید به نوعی «استحکام زمین»، «جاری بودن هوا» و «نیروی خورشید» را با جسم و جان و اندیشهی خود همجوار و یکی میکنید.
نوشته: مسعود مهدویپور
تیر 92